Geplaatst op Geef een reactie

Gras en kinderen

Gras Aanleggen

Op de een of andere manier wordt je eigen gazon soms vervloekt, en al helemaal als je ravottende kleinere kinderen rond je huis hebt rondrennen! Hoewel je de groene pracht maait en bemest, voelt het alsof je constant opblaast en zaait. Het groen achter of voor het huis maakt soms een zielige indruk. Alles wat goed en gelukkig vermeden wordt, wordt daar keer op keer getoond. Kale plekken, onkruid, mos bijvoorbeeld. Dat baart de hobbytuinman natuurlijk zorgen, die droomt van een onberispelijk gazon terwijl hij je graag uitlacht in advertenties.

Ja, het gazon in het prospectus is zeker niet een waar de kindervoeten constant over belasten. Spelen op de bal, salto’s, races en het opzetten van een peuterbad zijn toegestaan. Maar is het niet mogelijk om beide onder één dak te krijgen? Een robuust, sterk gazon dat alles kan en er goed uitziet?
Vandaag enkele persoonlijke ervaringen over het onderwerp!

Verticuteren? Of liever niet?

U heeft de afgelopen jaren wellicht de indruk gekregen: gazononderhoud zonder verticuteren? Zo werkt het niet! Verticuteren leek ineens de oplossing voor alle gazonproblemen. Eenmaal met de verticuteerder zaaien, wachten. En het gazon met het prentenboek is klaar.
Het gazon heeft slechts een beperkt voordeel als de grond te droog of te nat is. Zelfs als het gras al onder spanning staat of te lang is, wordt de verticuteerdiepte verkeerd ingesteld. Of als het gewoon niet nodig is! Verticuteren is wellicht geschikt wanneer het gazon extreem mat is. Waar dit wateroverlast veroorzaakt en uiteindelijk meer mosplanten dan grassprieten bijdragen aan het groen. Of dit het geval is, is meestal niet moeilijk. Steek uw vingers gewoon door de grassprietjes langs de grond. Dan kun je tussendoor zien hoe het eruit ziet.
Weinig gematteerd en weinig tot geen mos in het gazon?
Dan moet de strategie voor een groener, mooier, snelgroeiend gazon eerst zijn: bemesten! En maai het voordat dat gebeurt. Is het gazon erg “geknoopt”, kruisen de stelen kriskras over de grond? Dan is de verticuteerder niet het juiste apparaat om de klus te klaren. Het is eerder de reeds beschikbare grasmaaier die op een (aanzienlijk) lager niveau is ingesteld dan normaal. Zodra het gazon aanzienlijk korter is dan normaal, krijgt u het perfecte overzicht. En je zult misschien versteld staan ​​van wat je daar kunt vinden. Stenen, stokken, schors, misschien klein speelgoed. Het is natuurlijk belangrijk om deze te verzamelen, omdat ze de groei van het gazon voorkomen. Wat zou je tegelijkertijd kunnen zien?

Mos dat stoort

Mos nestelt zich daar waar het gazon geen goede omstandigheden vindt. Te donkere, te arme grond, te nat – dit zijn enkele van de mogelijke oorzaken. Het eerste dat u moet doen, is het mos verwijderen. En dan, om de grond een beetje los te maken, misschien zelfs een laag zand aanbrengen. Dit voorkomt wateroverlast. En dan? Zorg ervoor dat u bemest om de grond van voedingsstoffen te voorzien. En zaai snel gazonzaden voordat ongewenste zaden uit de lucht zich in de lege gebieden kunnen nestelen.
Wiet dat je niet in het gazon wilt hebben
Sommige mensen houden van madeliefjes en Co. Sommige zijn echter een doorn in het oog. Bij beheersbare onkruidgroei moet deze wellicht nog met de hand worden verwijderd. Zorg ervoor dat u bij paardebloemen diep genoeg prikt om de hele wortel te vangen, indien mogelijk! En ook op deze punten betekent het natuurlijk achteraf: zaaien met gazonzaden.
En na onkruid plukken, mos verwijderen, doorzaaien en bemesten? Water grondig als er niet snel regen wordt verwacht en wacht! Zodat het gehavende gazon binnen een paar dagen hopelijk wakker wordt met een nieuwe schoonheid “als een feniks uit de as”!

Waar het moeilijk wordt met het gazon

Voldoende zon, geen vallende naalden en altijd voldoende irrigatie? Als dit het geval is, moet het gazon heerlijk groeien! De situatie is echter anders wanneer hij slechte omstandigheden aantreft, bijvoorbeeld in zeer vochtige of donkere hoeken in de tuin. Vervolgens kunt u proberen de bodemkwaliteit te verbeteren en schaduwgrasmengsels te zaaien.
Soms is het echter beter om de volgende feiten recht in de ogen te kijken. Hier en daar zal het nooit iets zijn met het gras! En in plaats van te klagen, kan het makkelijker voor de zenuwen zijn om alternatieven te bedenken. Zo zijn gebieden onder naaldbomen niet alleen ‘vijandige’ gebieden. Anders wordt het door gebrek aan licht en water moeilijk om daar goed te planten. De eenvoudigste oplossing kan er zijn: een oppervlak mooi afronden en mulchen met pijnboomschors of iets dergelijks. Kies een voldoende hoge rand die voorkomt dat de mulch al te gemakkelijk in het gazon landt. Omdat vogels graag in de aarde krabben nadat ik dit op de kale plekken heb gestrooid, werd dat natuurlijk niets.

Vandaar de kale plekken uitstekken en nieuwe graszoden bestellen. Als deze binnen komen gaan de graszoden op de open plekken, en geen vogel kan me nog wat aandoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *